Hva er trøffel


En trøffel er en sopp som vokser i helhet under bakken, og som lever i symbiose med røttene til noen tresorter (eik, bøk og hassel). Det finnes to sorter: sort og hvit trøffel, og de er begge ansett som sjeldne og dyre. Trøffel har siden oldtiden blitt verdsatt som en delikatesse. Noen mener det er på grunn av aromaen, andre på grunn av sjeldenheten.

 

 
Her er hva du trenger å vite om trøffel :

 

 1. Trøffel i historien
  Trøffel er kjent fra oldtiden og ble brukt allerede av sumererne og babylonerne (4000-2000 år f.Kr). Gjennom tiden har denne verdifulle og sjeldne veksten blitt beskrevet blant annet som kokekunstens diamant, alveeple, den sorte dronning, fattigmanns edelsten og den sorte perle. Mange velstående gastronomer regner trøffel som kongen av all sopp.
 2. Hvordan vokser trøffel
  For å forklare det enkelt så vokser trøffel på røttene til treslag som eik og hassel. Når den er moden så lukter hunder og noen ganger griser seg fram til dem og de blir gravd fram og høstet.
 3. Hvorfor er det dyrt?
  De fleste trøflene koster opp mot $100 for kun 60 gram fordi de ikke kan bli dyrket eller reprodusert. Frem til nå så har ingen vært i stand til å dyrke trøffel; de gror tilfeldig i noen regioner i Frankrike og Italia, og man må være kjent med trøffelens vaner for å finne dem.
 4. Sort eller hvit trøffel?
  Hvit trøffel (Tuber magnatum) vokser i Piemonteregionen i Italia, mens sort trøffel (Tuber melanosporum) vokser i Frankrike. Disse to europeiske variantene er ansett som de mest smaksrike og ettertraktede. Av disse to er det den hvite trøffelen som blir sett på som den med mest smak og aroma, og den er også den mest kostbare. Den er så aromatisk at den blir helst brukt kun fersk og rå revet i tynne skiver over matretter.
 5. Hvordan bruke trøffel?
  Trøffel blir vanligvis brukt i sauser, omeletter, eggerøre eller butterdeigsretter. Ofte blir de skåret i tynne skiver med mandolinjern eller revet med et spesielt redskap, og så tilsatt matrettene. De kan også mikses inn i pasta, risotto, mousse og oster.Nå vet du alt som trengs å vite om trøffel og kan imponere dine gjester med å benytte den eksklusive smaken av trøffel i dine neste middagsretter!
Sist oppdatert: 2/11/2022