Hva er middelhavsdietten

Hva er Middelhavsdietten?

Middelhavsdietten er sagt å forlenge levealderen fordi den forebygger mot hjerte- og karsykdommer, og kreft. Dietten er basert på hvordan befolkningen rundt middelhavet spiser. Folk oppmuntres til å spise grønnsaker, vegetabilsk fett og helkorn – og man spiser lite av rødt kjøtt, sukker, og industriprodukter.

Fordeler med middelhavsdietten:

 • Rik på umettet fett – som er hjertesunt (olivenolje og nøtter).
 • En god kilde til omega 3 fettsyrer (sjømat, spesielt fet fisk).
 • Rik på kalium (fullkorn frokostblandinger, frukt, grønnsaker og nøtter).
 • Rik på fiber (fullkorn, grønnsaker, frukt, bønner, erter). Fiber er bra for fordøyelsen. 
 • Fiber og protein hjelper for at du føler deg mett.
 • Rik på antioksidanter inkludert vitamin E og C, karotenoider og flavonoider.
 • Rik på B-vitaminer, inkludert folat.

 

Hva man spiser i middelhavsdietten?

 • Frukt og grønnsaker kan spises så mye man ønsker. Nøtter og tørket frukt kan du også spise.
 • Fullkornsbrød, ris, pasta og korn, belgfrukter (erter, bønner og linser). Bytt til hele korn. Fullkorn har generelt et høyere fiberinnhold.
 • Olivenolje. Du kan bruke det til å steke eller som topping. Den erstatter smør og fett fra dyr. Olivenolje er rik på umettet fett som er hjertesunt. I tillegg er olivenolje rik i antioksidanter og omega 9. Pass på å velge en olivenolje med bra kvalitet (innhøstet innen 24 h timer).  Du kan lære mer om fordelene til olivenolje her
 • Fisk. Fisk spises jevnlig. Hvitt kjøtt også med moderat forbruk. Rødt kjøtt og spekeskinke i liten grad. Man kan også ha et vegetarisk kosthold i forbindelse med middelhavsdietten.
 • Et moderat alkoholforbruk.

 

Pass på å velge en olivenolje med bra kvalitet for å få i deg alle næringsstoffene du trenger. Det finnes mye skam i Norges marked.

 

For at du skal finne en god og kvalitetssikker olivenolje må du lære deg å lese etiketten:
Det må stå at det er extra virgin olivenolje
Det må stå opprinnelsesland, navn på olivenlund og produsent, innhøstningsdato, og hvilken olivensort

 

Mye olivenoljer som står på hyllene i butikkene er en blanding av billig oliven, som er presset når de er for modne. Overmodne oliven gir mer olivenolje, men uten de viktige næringsstoffene vi gjerne vil ha av oljen. Denne billige produksjonen utnytter mange i industrien seg av. 
 
Hos Olivers & Co har vi et tett samarbeid med de beste produsentene som finnes. Vi kontrollerer smak og utseende. I tillegg foretar vi strenge fysikalske og kjemiske analyser.
På hver etikett står opprinnelsesland, navn på olivenlund og produsent, innhøstningsdato, olivensort og antall produserte liter.

 

Våre partnere høster oliven for hånd som blir kaldpresset innen 24 timer etter innhøstingen. For å lage 1 liter olivenolje av beste kvalitet brukes 5-12 kg oliven, som er vårt kvalitetsstempel.

 

Prøv hjemme! Ta en skje av en olivenolje fra matbutikken og en skje av våre olivenoljer. Du kommer til å merke en stor forskjell!
 
Sist oppdatert: 6/3/2021