Hvordan smake på Olivenolje som en ekspert - Oliviers & Co.

Hvordan smake på olivenolje som en ekspert

I fra Eric Verdiers labratorium hos O & CO., dedikert til å teste olivenoljer fra verdens beste produsenter, til våre butikker, hvor vi inviterer deg til å smake olje som er tilgjengelig i våre hyller, har vi laget dette kartet til å veilede din sensoriske opplevelse. Det er en ressurs både for olivenolje entusiasten, som liker foretrukne smaksprofiler like mye som han eller hun kan nyte sin favoritt

Bourdeaux, til en nykommer ankommer O & CO. for aller første gang. Kartet er til å bli brukt som et visuelt verktøy, et hjelpemiddel for å bryte ned kompleksiteten av aromaer, utførelser og karakteristikker når du smaker olivenoljer, mye som med utfordringene ved å smake en god vin. Vi deler vår kunnskap med håp om å skjerpe ganen og gjøre ditt valg av olivenolje så mye enklere.


SMAKSSANSENS BEGRENSNINGER
OG AROMAENS MAKT

(akkurat som en forkjølelse!)

Det første trinnet i å lære hvordan man smaker på olivenolje er å forstå hvordan våre sanser fungerer. Oppfatning av smaken er avhengig av både smak og lukt. Evnen til å smake er faktisk ganske begrenset; reseptorer på tungen kan bare skjelne søtt, salt, surt, bittert og umami . All annen informasjon som vi tenker på som smak, er faktisk opplevelsen av å lukte mat gjennom baksiden av våre nesebor (retro-nasalt), mens det er i munnen vår. Tenk på hvor lite smak vi oppfatter når vi har en forkjølelse - dette er fordi vi ikke kan lukte mat retro-nasalt når nesen er fylt opp.


SMAKSPROFILEN

Typer olje OCo steg

olivenolje har et brett rikt aromaer, dufter og smaker. Noen liker det myke, andre fruktige, bitre, eller skarpe, runde eller brennende, reflektert av hvert terroir og dens produsent. O & CO. mener at alle kvalifiserte olivenoljer med god smak faller inn i en av to smaksprofiler.

Gress: (oljer) har en tendens til å karakteriseres av vegetale noter som ferskt gress, artisjokker, tomatblad eller grønne epler.

Blomstrete: (oljer) etterlater en søt, fløyelsmyk opplevelse av letthet, hint av mandler, melkete, men også blandet med fruktige noter av sitrus, frukt, pære og hasselnøtt.

Rød eller Hvit?: Når den sammenlignes mot vinens univers, vil en "gressduftende" olje oppføre seg som en ung vin; aromatisk, livlig og full av varme, mens en blomstrete utvikler seg på sammme måte som runde viner, som silke og mør. Enklere sagt, en gressduftende olje er mer lik rødvin mens blomstrete oljer er mer lik hvitvin.

O&CO. Kartet: Hvert år er det avlingen som bestemmer om O&CO sin olje blir klassifisert som gressduftende eller blomstrete. Du kan se smaksprofilen til O&CO under hver olje på oliviers-co.no, med mulighet til å sortere olivenoljer på begge smaksprofiler, på samme måte som i butikkene hvor oljene er merket med "gress" eller "blomstrete" under hver flaske eller boks.


DUFTEN

I hele verden dyrkes det over 1000 variasjoner av oliven, noe som resulterer i et stort utvalg av smaksmuligheter. Vi har utviklet følgende nøkkel for å gi eksempel på de mest utbredte notene som er underliggende for den karakeristiske profilen og tilfører forskjell på hver olje i O&CO sitt sortiment.

  • OCo smak mandelMANDEL: minner om ristet eller bitter mandel, nøttete, fersk og ikke oksidert
  • OCo smak artisjokkARTISJOKK: minner om fersk artisjokk, en grønn smak
  • OCo smak AspargesASPARGES: minner om fersk asparges, utrykksfull men myk
  • OCo smak bananBANAN: moden eller ikke-moden banan
  • OCo smak AgurkAGURK: forfriskende, vassen, med et hint av bitter ettersmak
  • OCo smak creme fraicheCRÈME FRAICHE: fersk krem og litt sur
  • OCo smak nyklippet gressNYKLIPPET GRESS: aromaer av nyklippet gress råder
  • OCo smak fruktigFRUKTIG: referer til aromaen av fersk oliven frukt, som oppfattes gjennom neseborene og retro-nasalt når oljen er i munnen
  • OCo smak grønt epleGRØNT EPLE: grønt skrellet granny smith med en syrlig smak
  • OCo smak grønn paprikaGRØNN PAPRIKA: mild søt smak
  • OCo smak Grønn TomatGRØNN TOMAT: lys, sur-søt smak
  • OCo smak melonMELON: duft av en moden melon
  • OCo smak pærePÆRE: sprø, semi-søt smak
  • OCo smak annanasANNANAS: veldig søt, saftig og tropisk
  • OCo smak pinjePINJEKJERNER: mildt søte, nøttete smak med et hint av pinje
  • OCo smak tomatTOMAT: tomat eller som et tomat blad
  • OCo smak blomst fra oliventreBLOMST FRA OLIVENTRE: Subtile fjærlette noter av små blomster
  • OCo smak endiveENDIVE: Har en litt bitter smak
  • OCo smak hasselnøttHASSELNØTT: Utrolig bred, fra røyket og "ristet", helt til fruktig
  • OCo smak krattKRATT: Noter av mer skarpe blomsterdufter
  • OCo smak blad fra oliventreBLAD FRA OLIVENTRE: Lett smak
  • OCo smak smørSMØR: Varme noter av smør
  • OCo smak tørkede urterTØRKEDE URTER: Lett og mer delikat urtesmak
  • OCo smak smørTØRKET GRESS: Hint av tørket gress

NYANSENE

Når man smaker en olivenolje vil stegene la oss rette oppmerksomheten mot en bestemt attributt i oljen. Etter du har evaluert fruktaromaen ved å innhalere fra et glass, vil vi når oljen er i munnen videre evaluere aromaen retro-nasalt, samt også bestemme graden av bitterhet på tungen vår. Til slutt kjenner vi på og avgjør skarpheten av smaken når vi svelger ned.

Det som følger er masse definisjoner vi bruker når vi videre kategoriserer oljene innenfor nyansene av smaksprofiler. Vi mener det er riktig å sette nyansene i kontekst ved å foreslå mat som passer og hvordan bruke oljen for å videre hjelpe deg med å velge den perfekte oljen til all din matlaging. Du vil typisk finne våre anbefalinger merket med mild, medium og robust:

OCo smaks nyanserMild
Lettere oljer pleier å være mer smøraktig, delikat og myk; disse passer utmerket med lette og delikate retter som fisk, supper, grønnsaker, pesto, egg og poteter.

Medium
Medium, noe mer robuste oljer pleier å ha en profil som er mer kompleks og med mer gressete smak. Disse oljene har en ettersmak av pepper og er veldig bra sammen med steker, bruschetta, tomat sauser, pasta og enhver rett hvor du vil gjøre tilstedeværende smaker mer livlig.

Robust
Robuste oljer, som er laget av oliven plukket når de er grønne, pleier å ha en mer påståelig peppersmak, generelt med noter av grønn tomat viner, grønne tomatblad og grønt epleskall.
Retter som har en full smakspalett og mer robuste retter med rødt kjøtt og tomat baserte sauser, samt solide lapskauser eller til og med dampede grønnsaker og salater, kan smake bedre med disse mer fruktige og smaksrike oljene.

Terminologi:

BITTER: ansett som en positiv attributt ettersom den indikerer fersk olivenfrukt

SMØRAKTIG: kremet, glatt opplevelse i nyanse

FERSK: god aroma, fruktig, ikke oksidert

HARMONISK: balanse mellom oljens karakteristikker

PEPPERSK: stikkende opplevelse i halsen som kan fremprovosere hoste

RUND/ROTUND: en balansert opplevelse som fyller munnen med harmoniske smaker

KRYDRET: aroma/smak av krydder som kanel, allehånde